Game of Thrones – Vad har du missat?

By
With
Comments Off on Game of Thrones – Vad har du missat?

Denna amerikanska tv-serie baseras på bokserien Sagan om is och eld som skrivs av författaren George R.R. Martin. Själva serien hade premiär i USA den 17 april 2011 på HBO, denna första säsong krävde 312 milj. kronor vilket är den dyraste serien som någonsin spelats in. Serien har idag sex säsonger och en sjunde är igång att spelas in, enligt HBO jobbar dem även för att en åttonde säsong ska spelas in.

Serien handlar om kontinenten Westeros även kallad de sju kungadömena trots att kontinenten är indelad i de nio olika kungadömena The North, The Iron Islands, The Riverlands, The Vale, The Westerlands, The Crownlands, The Reach, The Stormlands och The Dorne. Dessa kungadömen styrdes av Aeogon Targaryen som satt på järntronen i Västeros huvudstad King´s Landing. Aegon ville ena Västeros vilket slutade med att kontinenten fick sju olika individuella distrikt med egna ledare. Dessa ledare var svurna trohet till Aegon och fick självstyre som respons. Serien är uppdelad i tre olika parallella handlingar och den första handlar om de sju kungadömena.

I tiden för serien har dessa kungadömen brutit upp tack vare ett inbördeskrig kallad Roberts Rebellion och på järntronen sitter nu Kung Robert av House Baratheon (The Stormlands) med fru Cersei av House Lannister (The Westerlands). När kungens högra hand dör av feber blir Ned av House Stark (The North) tillfrågad att ersätta honom, han reser då med sina döttrar till King´s Landing för att ta över som kungens hand. Robert dör sedan i en jaktolycka som gör att hans son Joffrey blir kung över Järntronen. Vad Ned upptäcker under sin tid i King´s Landing är en hemlig romans mellan Cersei och hennes bror vilket betyder att den nuvarande kungen inte är den äkta arvingen av järntronen. Denna upptäckt gör att Ned blir avrättad för att behålla hemligheten, detta sprids dock i Westeros och Roberts bror Stannis Baratheon vill ta över tronen. Kvar i King´s Landing är Neds döttrar och hans äldsta dotter Sansa blir ofrivilligt bortgift till Joffey, Starkfamiljen inleder då en kamp om att få tillbaka döttrarna.

På andra sidan havet har vi den andra handlingen som är om Daenerys Targaryen och hennes bror Viserys, han anser att han är den rättfulle tronarvingen till Järntronen och i sin kamp om tronen gifter han bort sin syster till Khal Drogo av Dothraki för att få en arme. I brudgåva får hon tre fossil-drakägg som minne av drakryttarna i Targaryens historia, hennes man Khal Drogo mördar hennes bror då han pressar Khal men dör själv ett tag senare i en infektion. Vid begravningen går Daenerys in i elden med sina ägg och ”föder” tre drakungar. Hon bestämmer sig nu att tillsammans med sina drakar ta den plats som hennes bror ville ta, järntronen.

Den tredje handlar om Ned Starks oäkta son Jon Snow, med tanke på hatet på honom från Neds fru skickas han till The Wall, en mur där man skyddar The North från det som finns norr om det, bland annat vildar och legender som The White Walkers. Där jobbar personer som brottslingar och frivilliga med att vakta muren. Jon Snow blir senare ledare i detta sällskap och leder dem i kampen mot The White Walkers som visar sig existera.