Reality-serier inom ekonomi

By
With
Comments Off on Reality-serier inom ekonomi

Ekonomi fascineras många av. Har man en dålig ekonomi kan det få förödande konsekvenser. Har man istället en bra ekonomi så kan många av vardagens problem lösas på ett relativt enkelt sätt.

Kort sagt så är vår ekonomi en stor del av vårt liv och vår vardag. Annorlunda öden när det kommer till ekonomi är därför något som vi alla kan beröras av. Det här faktumet understryks inte minst av omåttligt populära program så som Lyxfällan.

Varje vecka har programmet lockat, som kommit att bli ett av kanal 3:s stora flaggskepp, väldigt många svenskar. Lika många har nog berörts av hur vissa har hamnat i situationerna som coacherna ska hjälpa dem ur.

Även om inte alltför många realityserier inom ekonomi har figurerat i tv-rutan i Sverige, är de flesta som gjort det ändå minnesvärda. Ett annat exempel är serien Låna för Livet, som skulle komma att bli det mest sedda programmet på UR, som sände programmet.

Lyxfällan

budgettavla21För er som inte är bekanta med Lyxfällan (även om de allra flesta tycks vara det), går programmet ut på att hjälpa personer ur ekonomiska bekymmer. Ofta handlar om det personer som dragit på sig alldeles för många lån som de inte klarar att betala av.

Inte sällan handlar det om SMS-lån med mycket hög ränta, och sedan ett annat lån för att kunna betala av det, och sedan är en ond cirkel påbörjad. Just den här onda cirkeln har satt många ensamstående, par eller familjer i bekymmer.

Programmet debuterade under hösten 2006, efter att ha spelats in under sommaren samma år. Lyxfällan har hyllats av många – inte minst av kritikerna. Både år 2007 och 2008 mottog programmet det prestigefulla priset Kristallen i kategorin ”årets livsstilsprogram”.

I programmets början får vi träffa personerna som är i ekonomiskt bekymmer. Personernas ekonomi redogörs i detalj, bland annat hur mycket de tjänar, vilka lån de har, vad boendet kostar och så vidare.

Coacherna (just nu de välmeriterade Patrick Grimlund och Magnus Hedberg) Möter sedan upp personerna och diskuterar varför det har blivit som de blivit. Inte sällan är det just här vi får höra om obetalda lån, kostnadssamma ovanor och en hel del annat.

Coacherna lämnar sedan över ett kontrakt (tidigare en fullmakt) som personen/personerna får skriva på. Det är nu åtgärderna sätts igång. Det kan handla om allt från låneförhandlingar, loppisar och arbetsintervjuer som coacherna tilltar för att styra upp ekonomin hos dem de ska hjälpa.

Något som brukar vara ett intressant segment i programmet är budgettavlan. Här får tittaren en överskådlig blick av familjens ekonomi och vad deras pengar egentligen spenderas på.

Ofta får personerna själva en stor chock när de ser vilka utgifter det är som dominerar. En summa på 10 000 i månaden som läggs i kolumnen ”kläder”, eller en likvärdig summa på ”mat” skulle nog skrämma de flesta.

Låna för livet

Klarar din ekonomi av en ytterligare skattehöjning? Att amorteringskrav införs?

Låna för livet är en serie som sändes i 8 avsnitt på svt:s UR. Under varje avsnitt fick vi följa en ny familj vars privatekonomi granskas. Låna för Livet skiljer sig en hel del från Lyxfällan, då det är ”vanliga” personers ekonomi som granskas.

I Lyxfällan är det ju de mest ekonomiskt bekymrade personerna som det handlar om. Här handlar det istället om personer som har sin ekonomi under kontroll, varpå programledarna kollar hur den skulle stå i sig i lite tuffare tider.

Finansportalen Sverigekontanter.se har skrivit hyllande om programmet:

”Men det som gör Låna för Livet riktigt bra är igenkänningsfaktorn. Till skillnad mot Lyxfällan är det inte familjer i ekonomiskt extrema situationer som följs. Det är ”vanliga” familjer som lever som de flesta gör i Sverige.”

Det här för ljus på ett dilemma som kan märkas på flera olika plan i samhället. Medan Lyxfällan är mer underhållande (om man går enligt tittarsiffror), så är det inte alls lika lärorikt som Låna för Livet.

Låna för Livet syftar mer till att utbilda den som tittar, och på att slå larm om att vanliga personers ekonomi kanske inte klarar så mycket som man tror. Lyxfällan syftar mer till att underhålla tittaren.

För de allra flesta är det nog också bekvämare att titta på Lyxfällan och känna att ens ekonomi kanske inte är så dålig i alla fall. Den stora kontrasten gör att tittaren nästan känner sig rik i jämförelse.

Vad passar då bäst på fredagskvällen efter en lång arbetsvecka? Självklart är det Lyxfällan för de allra flesta. På söndagsförmiddagen borde man dock slå på ett avsnitt av Låna för Livet för att få tillbaka lite perspektiv.

Att sitta med popcornskålen i handen och oroa sig inför kommande skattehöjningar eller amorteringskrav är ju kanske inte så underhållande – dock är det väldigt nyttigt. Samtidigt finns det saker man kan lära sig av Lyxfällan också.

Har du kostsamma ovanor? Många lån? Lärdomen man kan dra från båda programmen är givetvis att man bör vara försiktig när det kommer till privatekonomin.